Araç kullanmak sadece hakimiyeti sağlamak ve ardından da araç ile yol almak anlamına gelmez. Bu noktada dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken birçok unsur vardır. Aksi halde istenmeyen kazalar olabilir ve hem kendi hem de çevrenizdeki insanları olumsuz olarak etkilemiş olabilirsiniz. Bunların önüne geçmek için insanlar araç kullanırken çok dikkatli olmak zorundadır. Herhangi bir tehlike anında güvenliğinizi sağlamanız çok önemlidir. Güvenli bir sürüş için araç kontrolüne dikkat etmek sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu yüzden vitesi kontrollü bir şekilde kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Aksi halde olumsuz durumlar olabilir. Gelin araç konusunda en çok sıkıntılı şeylerden biri olan vites konusuna. Vites konusu özellikle de kadınlar için oldukça karmaşık bir durum. Bu yüzden de kazaların çoğu bu neden de olabiliyor. Bu yüzden bizler de sizler için vites değiştirmek ve vites düşürmek konusunda detaylı bilgileri paylaşacağız. Sizler de bu bilgiler doğrultusunda güvenle sürüşün keyfini çıkartabilirsiniz.
Vites Küçültmek Hangi Durumlarda Faydalıdır?
Araç için ehliyet alma durumunda ilk akla gelen şeylerden biri de manuel mi yoksa otomatik vites araç ehliyeti mi almalıyım sorusudur. Fakat bu noktada çoğu kişi daha avantajlı olduğu için manuel ehliyeti seçmektedir. Tabi bunun içinde vites konusu oldukça önemlidir. Bu noktada genelde kadınlar daha az bir orana sahiptir. Çünkü vites değiştirme durumu oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu yüzden de genelde erkek oranı bu ehliyet türünde daha önemli bir yere sahiptir. Tabi yine de erkeklerde vites konusunda bazı sıkıntılar yaşamaktadırlar. Özellikle de genç sürücüler bu konuda acemi oldukları için bir süre tecrübe kazanmaları gerekmektedir. Vites konusunda en merak edilen şeylerden biri de vites küçültme ve büyütme durumudur. Buna göre vites küçültmek hangi durumlarda faydalıdır gelin bu sorunun cevabına bakalım.
Bu konu hakkında öncelikle bilmeniz gereken şey aracınızla şehir içinde seyahat ederken vitesi çok büyütmeniz gerekmez. Çünkü şehir içinde çok fazla hız yapılması tavsiye edilmez. Ancak otobanda veya uygun yollarda hızınızı arttırabilirsiniz. Hızınızı arttırmak için vites büyütmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu ikisi doğru orantılı bir şekilde ilerlemektedirler. Aksi halde aracınız konusunda birçok sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Diğer yandan vites büyüten kişiler için en zor durumlardan birisi vites küçültmektir. Çoğu kişi kontrolsüz bir şekilde vites küçülttüğü için araba sarsılır veya tekleme yapabilir. bu da genellikle kişilerin bir şeyleri anlamasına neden olabilir ya da paniklemesine neden olacağından dolayı kazalara neden olabilir. Bu durumu yaşamamak için vites küçültmeyi iyi bilmek lazımdır. Vites küçültmenin en önemli faydası hızınızı kontrol altında tutmanızı sağlamasıdır. Yukarıda da dediğimiz gibi şehir içinde oldukça kontrollü olmak ve buna göre hareket etmek çok önemlidir.
Bu konu ile ilgili diğer bir önemli nokta ise arabayla hızlı bir şekilde giden kişilerin hızını düşürmesi gereken yerler bulunmaktadır. Bu yerlere girdiğiniz zaman yavaş yavaş vites küçültmeniz gerekir. Aksi halde sıkıntı yaşayabilir ve kazalara neden olabilirsiniz. Örneğin hızlı bir şekilde arabayla giderken ileride trafik işaretleri olduğunu gösteren levha görebilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken vites küçülterek aracın hızını düşürmektir. Aksi halde duramaz ve karşı şeritten gelen araç ile çarpışabilir ve hem kendinize hem de çevrenizdeki insanlara zarar verebilirsiniz.
Vites Nasıl Kullanılır?
Ehliyet almadan önce kişilerin en sıkıntı çektikleri ve düşündükleri şeylerden biri de vites konusudur. Neyse ki otomatik vitesli araçlar ile bu durum daha da rahatlamış durumdadır. Fakat yine de diğer türlü manuel ehliyet daha avantajlıdır. Bu yüzden de vitesi bilmek sizler için hayat kurtarıcı olabilir. Bu konuda ilk olarak vitesi bir öğrenmeniz ve kavramanız gerekmektedir. Üzerindeki sayıları bilmeniz ve geçişler için bir süre pratik yapmanız gerekmektedir. Aksi halde ilk araç deneyiminizde oldukça sıkıntılı bir süreç yaşayabilir ya da kaza yaparak çevrenize ve kendinize zarar verebilirsiniz. Tüm bunları öğrendikten ve pratik yaptıktan sonra araç kullanırken ilk kalkışta birinci vites kullanılmaktadır. Birinci vites ile aracı kaldırdıktan sonra yolun durumuna ve hızınıza göre vitesi büyütmeye başlayabilirsiniz. Bu konuda acele etmenize gerek yok. Çünkü hız ile vites geçişi doğru orantılıdır. Yani demek istediğimiz tabi vites büyüdükçe aracın hızı artacaktır. Bu yüzden gerekli durumlarda vitesi küçültmek gerekecektir. Bunun içinde vites konusunda hep dikkatli olmanız ve buna göre hareket etmeniz gerekmektedir. Kontrollü bir araç kullanmanın en önemli unsuru doğru şekilde vites küçültüp büyütmektir. Bu durumu öğrendiğinizde araç kullanmak sizler için daha kolay bir hale gelecektir.
Kontrollü Olarak Vites Küçültmek İçin Ne Yapmak Gerekmektedir?
Vites konusunda zaman geçtikçe daha da iyi olacağınızı zaten biliyorsunuz. Özellikle de çok fazla araç kullanıyorsanız tecrübelenmeniz daha kısa bir sürede olacak ve rahatlıkla trafikte ilerleyebileceksiniz. Bu konuda yapmanız gerekenler ise her fırsat bulduğunuzda pratik yapmanız olacaktır. Diğer yandan kontrollü olarak vites küçültmek için sırayla vites azaltmak lazımdır. Örneğin dördüncü viteste giderken vites düşürmek için önce üç sonra iki şeklinde ilerlemek gerekir. Bu şekilde hızınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Aksi halde aracınız ile ilgili sıkıntılar yaşayabilir ve bu da kaza yapmanıza neden olabilir. Dikkatli ve duyarlı bir şekilde araç kullanmak her açıdan yararlıdır. Bu yüzden bilinçli bir şekilde araç kullanmaya çalışmalısınız. Küçük ayrıntılara dikkat eden herkes başarılı bir şekilde araç kullanabilir. Özellikle de yıllar geçtikçe artık vites konusunda herhangi bir sorununuz kalmayacaktır.
Vitesler ve Hız Limitleri Nelerdir?
Sürücü kursuna ehliyet almak ve iyi bir sürücü olma umuduyla gidilir. Genellikle sınavda benzer sorular sorulur ve sıkı bir çalışma sürecinden sonra yazılı sınavı atlatırız. Bundan sonra ise sıra gelir uygulamalı sürüş tekniği öğrenmeye. Bu sorunu da sürücü eğitmenimizin bize verdiği teorik bilgileri anlık olarak uygulamaya geçirerek temel seviye de sürüş yeteneği kazanmış oluruz. Peki bu sürüş tekniği bizi uzun yolda veya trafikte ne kadar güvende tutar. Vites atmak arabayı hissetmek yol durumuna göre devir göstergesini takip etmek ve en verimli yakıt tüketimi doğrultusunda araba kullanmak çok uzun zaman alacaktır. Tecrübe dediğimiz şeyde uzun kazanımlar sonucu oluşur. Bu yüzden de araç kullanımı aslında pratik ve tecrübe ile doğru orantılı bir şekilde ilerler. Bu noktada bilmemiz gereken şeylerden biri de vites ve hız limitleri konusudur. Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar. Gelin hangi hızda hangi viteste olabileceğinizi görelim.
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
4.Vites: Minimum hız limiti 50 KM – Maksimum hız limiti 120 KM olup, 100 KM hıza ulaşıldığında beşinci (5.) vitese geçilir
Vites Nasıl Artırılır?
Vites küçültme durumundan sonra merak edilen şeylerden biri de vites arttırma durumudur. Buna göre vites yolda giderken kademeli bir şekilde devir her 2000’e geldiğinde atılır. Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz. Diğer yandan bu konu hakkında diğer bilmeniz gereken şey ise standart bir otomobil kullanımında arabanın kontrollü bir şekilde hızlanmasını istiyorsak devir göstergesi 2000’e geldiği anda vites değiştirmeliyiz. Böylece sorunsuz bir şekilde araç kullanımına devam edebiliriz. Diğer yandan eğer acemi bir şoförseniz bu konunun sizin için çok daha önemli olduğunu unutmayın. Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz. Unutulmaması gereken bir nokta var. Vitesin artması her zaman arabanın hızlanması anlamına gelmez. Gaza yüklenmediğiniz ve devir saatini 2000 de gördüğünüz zamanlarda araba devirli kullanıldığı için daha bağırmayan ve hızını kontrol edebileceğiniz bir seviyede olur. Yani kısaca vitesi artırmaktan korkmayın sadece gözünüz gaz dengeniz de ve devir saatinizde olsun. Ama en önemlisi de tabi ki yol durumu. Böylece gerekli pratikler yapıldıktan sonra sizler de rahatlıkla sürüş keyfinizi devam ettirebilirsiniz.
Yüksek Hızlarda Vites Nasıl Düşürülür?
Araç kullanıcılarının en merak ettikleri şeylerden biri de yüksek hızda giderken vites küçültme durumudur. Buna göre yüksek hızlarda giderken doğru bir şekilde devir düşürüp aracı yavaşlatmak acemi sürücüler için biraz zor olabilir. Bunun için kendinizi alıştırır nitelikte küçük antrenmanlar yapmanız gerekir. Özellikle de yeni ehliyet aldıysanız bu noktada çok dikkatli olmalısınız. Buna bir örnek vermek gerekir ise düşük hızlarda seyrederken fren debriyaj yapıp yavaşlarken vitesi bir tık düşürüyoruz. Refleks haline gelene kadar bu çalışmayı yapmanız yüksek hızlarda aracı yavaşlatmak adına yararlı bir çalışma olacaktır. Beyninizin devir düşürmek veya yükseltmek için gerekli olan refleksi göstermesi için bu çalışmayı bir süre yapmanı gerekiyor. Böylece bir süre sonra bunu otomatik olarak yapabileceğinizi görebilirsiniz. Bu durum kafanızda refleks haline geldiği zaman aracın hızına göre debriyaj fren yaparak vites küçültme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İlk başlarda deviri araba etkin bir şekilde yavaşlamadan bir anda düşürmeniz aramanın öne doğru yığılmasına neden olabilir. Bu da hakimiyeti kaybetmeniz açısından tehlikeli durumlar doğurabilir. Ki çoğu kaza bu nedenden dolayı olmaktadır. Dolayısıyla vitese etkin bir şekilde yani aracın yavaşlamasına yönelik ciddi ama ani olmayan bir basın. Uygularsanız araba zaten güçten düşecektir ve vites düşürmeniz gerektiğini size hissettirecektir. Vites düşürme ile ilgili diğer bilmeniz gereken şeylerden biri de devirmek düşürmek virajlarda ve yokuşlarda da yapmanız gereken şeylerden biridir. Yüksek hızlarda viraja girmeniz aracı savurabilir. Yokuşlarda da yukarı da anlattığımız gibi araç çekişten düşerse devir düşürmek zorunda kalabilirsiniz. Devir düşürme işlemini yüksek devirde giderken tamamen frenle de yapar ve araba durmaya yakın olduğu zaman vitesi boşa alabiliriz ancak bu durum arabaya zarar vermiş olur. Refleks ve etkin fren debriyaj tekniğini kullanmak aracın hızına göre devir düşürme işlemini gerçekleştirmek adına şanzıman sağlığı açısından daha iyi olacaktır.
NettenKirala.com ile aradığınız aracı uygun fiyata kiralayın.
Yeşilköy Mh. Atatürk Cd. A2 No: 10 Kat: 2/135 İstanbul Dünya Ticaret Merkezi
Bakırköy / İstanbul