Muafiyetli Kasko Nedir ve Muafiyetli Kaskonun Özellikleri Nelerdir?

Son güncellenme tarihi: 18.01.2023 17:35


Araçlarımız neredeyse her gün yola çıkmaktadır. Tabi bu durumda aracımızın başına birçok olay da gelmektedir. Öyle ki bunun için aracınızı korumak oldukça önemlidir. Çünkü bizler her ne kadar iyi araç sürsek de bazı durumlarda karşı tarafımızdaki kişiler istenmedik kazalara neden olabilirler. Bunun içinde sizlerin aracınızı koruma altına almanız gerekmektedir. Aracını güvence altına almak için Kasko Sigortası yaptırmayı düşünenlerin sıklıkla sorduğu konulardan biri muafiyetli kaskodur. Genelde bu terim pek bilinmez. Buna göre kısaca bahsetmek gerekirse kaskoda muafiyet uygulaması, hem araç masrafları için yıllık giderlerini en aza indirmeye çalışanların hem de kasko yaptırmak isteyen kişilerin oldukça ilgisini çeken bir uygulama olarak öne çıkıyor. Tabi bu durum bu kadar basit değil. Gelin hep birlikte, muafiyetli kasko tam olarak ne demek onu öğrenelim.

Muafiyetli Kasko Nedir?

Kasko her zaman duyduğumuz ve bilgimiz olan bir terimdir. Fakat bu noktada pek bilinmeyen de bazı kavramlar vardır. Banlardan biri de muafiyetli kasko terimidir. Buna göre “Kasko muafiyeti” olarak da bilinen bu uygulama, sigorta yaptırdığınız aracın hasar görmesi durumunda poliçe kapsamında hasarın belirli bir miktarının sigortalı tarafından karşılanması halidir. Sigortalı ve sigorta şirketi tarafından ödenecek miktarı belirleyen etken ise karşılıklı anlaşma sonucu belirlenen kasko muafiyet oranıdır. Bu sayede kaskodan ayrılmaktadır. Muafiyetli kasko hakkında daha fazla bilgi edinmek için söz konusu kaskonun özelliklerine, nasıl uygulandığına bakmakta fayda var. Aksi halde durumu yanlış anlayabilir ve mağdur olabilirsiniz. 

Kasko Muafiyeti Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?

Kasko muafiyeti ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de bu kaskonun özellikleridir. Buna göre kasko poliçesinde yazan kasko muafiyeti miktarının ne kadar olduğunu, bir hasar durumunda hangi tarafın ne kadar ödeyeceğini bilmek açısından oldukça önemlidir. Çünkü muafiyetli poliçelerde sigorta şirketleri, poliçede belirlenen muafiyet oranını düştükten sonra hasar tutarının kalan kısmını öder. Hasarın muafiyet oranı kadar kısmı ise sigortalı tarafından ödenir. Bu ayrımı bilmek olası bir durumda mağdur olmamanız için çok önemlidir. 

Diğer yandan muafiyetli kaskonun standart kaskodan en önemli farkı araçta oluşan hasarı gidermek için iki tarafın da ödeme yapması şartıdır. Bu sebeple muafiyetli kaskolar daha uygun fiyatlıdır. Böylece kaskoya çok para yatırmak istemeyen ya da durumu olmayan kişiler için oldukça mantıklıdır. Bu seçenek ile sizler de aracınızı rahatlıkla koruyabilirsiniz. Eğer kasko muafiyetsiz kasko olsaydı, oluşan hasarı sadece sigorta şirketi öderdi. Tabii bu durumda kasko priminin de daha fazla olacağını unutmamak gerekir.

Kasko poliçelerinde tenzili muafiyet, integral muafiyet gibi farklı muafiyet uygulama yöntemleri bulunur. Ancak en sık kullanılan yöntem tenzili muafiyettir.

Muafiyetli Kaskoyu Kimler Tercih Edebilir?

Muafiyetli kasko ile ilgili merak edilen şeylerden biri de bu kasko türünü kimlerin tercih edip edemeyeceği konusudur. Çünkü bu ayrımı bilmek çok önemlidir. Muafiyetli kasko poliçesi yaptırmadan önce bazı detayları göz önüne alabilirsiniz. Bu detaylara genel olarak şöyle örnek verebiliriz. Öncelikle kendinize sormanız gereken şeylerden biri de araç şehir içi trafikte ne sıklıkla kullanılıyor ve kasko sigortasında mini hasar teminatı var mı? Sigorta yaptıracak kişi olarak bu öncelikle bu soruları kendine sorabilirsiniz. Çünkü şehir içinde sık kullanılan araçların hasar görme riski daha fazladır. Bu yüzden de kasko oldukça önemlidir. Kaskoda muafiyet uygulamasında, muafiyet sınırını aşmayan hasar bedellerini araç sahibi ödeyeceği için karar verirken araç kullanım sıklığı ve tarzını gözden geçirebilirsiniz. 

Bir diğer önemli unsur olan mini hasar teminatı ise ufak hasarlarda kasko sigortasını bozdurmadan yaptırılır ve hasarsızlık indirimini etkilemeden zararın karşılanmasını sağlar. Yani araç sahibinin kaskosunda mini onarım teminatı mevcut ise ufak hasarları halihazırda kasko karşılar. Böylelikle bu teminat sayesinde araç sahibi, ufak hasarları ödemekten kurtulur. Dolayısıyla kaskoda muafiyet uygulaması daha rahat bir şekilde tercih edilebilir.

Tüm bu durumları kısaca özetlemek gerekirse muafiyetli kasko için aracını riskli şehir koşullarında çok fazla kullanmıyor ve kasko poliçende mini hasar teminatına yer veriyorsan muafiyetli kasko seçeneğini rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Sizler de bu sorulara vereceğiniz yanıtlar ile birlikte kararınızı verebilir ve bu konuda araştırmalarınıza başlayabilirsiniz. 

Muafiyetli Kaskonun Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Muafiyetli kasko ile ilgili birçok detayı sizlere açıkladık. Tabi bu noktada merak edilen şeylerden biri de muafiyetli kaskonun avantajları ve dezavantajları olmakta. Gelin hep birlikte muafiyetli kaskonun avantajlarına bir bakalım. 

Muafiyetli olan kasko muafiyetsiz kaskolara göre düşük fiyatlı bir kasko türüdür,

Kararlaştırılan muafiyet tutarları, ne kadar yüksekse kasko poliçesi prim ödemelerinin de o oranla düşmesi,

Ufak hasarlarda araç sahiplerine esneklik sağlaması ve çeşitli prosedürleri gerçekleştirmek yerine aracın istenilen bir yerde tamir ettirilmesi, 

Küçük hasarların ödemesini sigortalı yapsa da büyük hasarlar meydana geldiğinde, araç sahibinin bütçesini güvence altına alması, 

Hasarsızlık indirimini etkilememesi yer alır. 

Diğer yandan avantajları kadar muafiyetli kaskonun dezavantajları da mevcuttur. Gelin hep birlikte muafiyetsiz kaskonun dezavantajlarına bir bakalım. 

Meydana gelen zararların yüksek maliyetli olması halinde ise araç sahibi bütçesinin olumsuz etkilenmesi,

Kaskosuz araçla kaza yapıldığında büyük ya da küçük, tüm hasar bedellerini araç sahibinin ödemesi,

örnek verilebilir. Bu nedenle yukarıda da değindiğimiz gibi muafiyetli kasko yaptırmadan önce yaşam tarzını öncelikli tutup kasko türünü kararlaştırman gerekir. Bunun içinde yukarıda bahsettiğimiz soruları kendinize sorabilirsiniz. 

Tenzili Muafiyet Uygulaması

Muafiyetli kasko ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir konu ise tenzili muafiyet terimidir. Buna göre tenzili muafiyet, hasarın yüzde veya tutar olarak belirlenen bir miktarının hasar tutarından indirilmesidir. Poliçe tanzim edilirken araç bedelinin belli bir yüzdesi (örneğin ‘araç bedelinin %2’si’) veya belirli bir bedel (örneğin ‘her bir hasarda 5.000 TL’) ya da hem bir yüzde hem de bir bedelin (örneğin ‘her bir hasarda 5.000 TL’nin altında kalmamak üzere araç bedelinin %2’si oranında’) hasar tutarından indirileceği kararlaştırılabilir. Bir hasar gerçekleşmesi durumunda sigorta şirketi, kalan kısmı poliçede yazılı oran ya da tutarı hasardan indirerek öder. 

Diğer yandan bu konu ile ilgili şeylerden biri de kasko poliçesinde muafiyet olduğunda küçük hasarlarda hasarsızlık indiriminizin etkilenmemesi için poliçenizde “mini onarım” teminatının (küçük hasarlarınız için sigorta poliçesine eklenebilen teminat) olmasına dikkat edin. Bu konuda bilmeniz gereken diğer şeylerden biri de hasarsızlık indirimi. 

Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Bahsettiğimiz gibi, hasarsızlık indirimi Kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası fiyatı hesaplanırken göz önünde bulundurulan bir uygulamadır. Bu doğrultuda sürücülerin kaza ve verdikleri hasar geçmişleri incelenir.

Zorunlu Trafik Sigortası’nda inceleme sonucunda sürücüler 7 basamaktan birinde yer alır ve bu doğrultuda indirim hakkı kazanabilir ya da kaza durumu yaşanmışsa daha fazla prim ödeyebilirler. Hasarsızlık indirimi, her yıl, poliçe yenilenirken güncellenir. Kasko Sigortası’nda ise poliçe yenileme yılı doğrultusunda 4 basamak olduğunu söyleyebiliriz.

Zorunlu Trafik Sigortası’nda Hasarsızlık İndirimi Basamakları Ne Anlama Gelir?

Hasarsızlık indiriminde bilmeniz gereken şeylerden biri de bu indirimde 7 basamak bulunur ve her basamak araç sahiplerine belli bir oranda indirim ya da fazla poliçe primi sunar. İlk kez Zorunlu Trafik Sigortası yaptıracak bir kişi, ilk yıl 4. basamaktan sisteme giriş yapar. Buna göre poliçe döneminde herhangi bir kaza yaşanmaması durumunda sürücü bir üst basamağa yani 5. basamağa çıkabilir. Kaza durumu söz konusu olursa sigorta şirketlerinin incelemesi sonucunda sigortalı bir alt basamak olan 3. basamağa düşebilir ve fazla prim ödeyebilir. Gelin şimdi de bu indirim oranlarına bir bakalım. 

Zorunlu Trafik Sigortası’nda Hasarsızlık İndirimi Oranları Nedir?

Şimdi, hasarsızlık indirimindeki oranları paylaşarak poliçe priminin nasıl şekillenebileceğini aktaralım.

4. yıl, 7. basamak, %45 hasarsızlık indirimi

3. yıl, 6. basamak, %30 hasarsızlık indirimi

2. yıl, 5. basamak, %15 hasarsızlık indirimi

1. yıl, 4. basamak, indirim uygulanmaz

2. yıl, 3. basamak, %50 prim artışı

3. yıl, 2. basamak, %100 prim artışı

4. yıl, 1. basamak, %150 prim artışı

Diğer yandan eğer ilk defa Zorunlu Trafik Sigortası yaptırdığınızda 4. basamaktan başlayacağınızdan söz etmiştik. Eğer 12 aylık poliçe döneminizde kusurlu bir şekilde herhangi bir kazaya karışmazsanız bir sonraki dönem 5. basamağa geçip %15 hasarsızlık indiriminden yararlanabilirsiniz. Üçüncü yılda da kusurlu olarak bir kazaya karışmadığınız durumda 6. basamağa yükselip %30 prim indiriminden faydalanabilirsiniz. Böylece her zaman indiriminiz artacağından oldukça avantajlı olacaktır. Diğer yandan eğer kusurlu olarak herhangi bir kazaya karıştığınızda ne olur? Bu durumda 3. basamağa düşersiniz, Zorunlu Trafik Sigortası primlerinde indirime gidilmez ve %50 prim artışı uygulanır. Eğer bir sonraki poliçe döneminde de kusurlu olarak bir kazaya karışırsanız bir basamak daha düşer ve 2. basamakta %100 prim prim artışıyla karşılaşabilirsiniz. Bu durum oldukça sıkıntılı olabilir sizin için. 



Anahtar Kelimeler:

Araca mı ihtiyacınız var?

NettenKirala.com ile aradığınız aracı uygun fiyata kiralayın.


NettenKirala.com

SG GARANTİ BİLİŞİM OTOMOTİV VE SAĞLIK ANONİM ŞİRKETİ

Yeşilköy Mh. Atatürk Cd. A2 No: 10 Kat: 2/135 İstanbul Dünya Ticaret Merkezi
Bakırköy / İstanbul


İletişim Bilgileri

0212 706 09 20    0542 619 81 02    info@nettenkirala.com