Trafiğe çıkan her aracın belli başlı giderleri olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu giderlerin ödenmesi de oldukça önemli. Bunlardan biri de MTV, her yıl yenilenmesi zorunlu olan Trafik Sigortası, aracınızın bakım masraflarıdır. Bunlar dışında trafikte bazı noktalarda ödemeniz gereken ücretler de bu giderler arasında yer alabilir. Öyle ki özellikle de uzun yola çıkıyorsanız bu ödemelerin neler olduğunu görebilirsiniz. Mesela HGS sürekli gördüğünüz şeylerden biridir. Tabii bazen HGS yaptırmak kadar HGS’yi iptal ettirmek de gerekli olabilir. Bu noktada ödediğiniz şey ile ilgili detayları bilmek önemlidir. Peki, HGS iptal ettirmek hangi durumlarda gerekli, HGS iptali nereden yapılır? İşte, HGS iptali ile ilgili merak ettiklerinizin cevapları!
HGS Nedir?
HGS ile ilgili öncelikle bilmeniz gereken şey ne anlama geldiğidir. Ülkemizde oldukça fazla ücrete tabi yol olduğunu biliyoruz. Bu noktada bunlardan biri de HGS. Buna göre “Hızlı Geçiş Sistemi” anlamına gelen HGS, köprü ve otoyollardaki bazı geçiş noktalarında belirli bir tutarın sıra beklemeden, temassız bir şekilde ödenmesini sağlayan sisteme verilen isimdir. Bu terim ile ilgili olarak diğer bilinmesi gereken şey ise bu noktada geçiş için alınan kart da HGS olarak bilinir.
Peki bu ücreti nasıl öderiz? Bu sistemde aracın camına konumlandırılan barkod ve araç, geçiş noktalarındaki antenler ve kameralar sayesinde algılanır. Ardından geçiş ücreti, barkodun bağlı olduğu HGS hesabından (Bu hesaba bakiye yüklemesi yapılır.) tahsil edilir. HGS’nin en büyük faydalarından biri, ödeme noktalarında sıra beklemeyi ve dolayısıyla trafikteki yoğunluğu önlemesidir. Böylece bekleme gibi bir durum yoktur ve akış her zaman sağlanır.
HGS Nereden Alınır?
HGS ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de HGS için nereden bir şey almamız gerektiğidir. Eğer HGS kartına sahip değilseniz ve kart almak istiyorsanız bu işlemi gerçekleştirebilmek için farklı seçenekleriniz mevcut. Bu kart için PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ya da anlaşmalı benzin istasyonlarından HGS etiketi almanız mümkün. Tabii bu işlemi gerçekleştirebilmek için kimlik ve araç ruhsatına ihtiyaç olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Bu durumda eksik bir şeyiniz var ise kartı almanızın mümkün olmadığını da belirtelim.
HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır? HGS Nasıl Doldurulur?
HGS ile ilgili bilmeniz gereken en önemli bilgilerden biri de ücretli yollardan geçiş yaparken HGS kartınızda bakiye olması gerekir. Eğer kartınızda yeterli bakiye yoksa 15 gün içerisinde kartınıza yükleme yapmalısınız. Aksi takdirde tebligat alarak geçiş ücretini cezalı şekilde ödersiniz. Peki, HGS bakiye sorgulama ve HGS dolumu nasıl yapılır?
HGS bakiye öğrenme işlemi için 444 1 778 ya da 0580 460 60 60’ı arayabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-Devlet HGS sayfasından veya PTT web sitesinden ya da müşterisi olduğunuz bankanın internet sitesi veya mobil uygulamasından sorgulama yapabilirsiniz. Bu sistemler sizin için oldukça büyük kolaylıktır. Bu yüzden bu konularda bilgili olmanız gerekmektedir.
Diğer yandan HGS bakiye yüklemesi için PTT veya banka şubelerine, anlaşmalı noktalara gidebilir ya da PTT veya banka mobil uygulamalarından yardım alabilirsiniz. Ayrıca bakiye bitmesi gibi durumlarla karşılaşmamak ve sürekli bakiye sorgulama işlemi yapmamak için müşterisi olduğunuz anlaşmalı bankadan otomatik ödeme talimatı da verebilirsiniz. Bu sayede geçiş yaparken herhangi bir sorun ile uğraşmazsınız ve işlemlerinizi kolay bir şekilde halledersiniz.
HGS Nasıl İptal Ettirilir?
HGS ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de HGS iptalidir. Aracın satışı gibi durumlarda HGS iptali yaptırmanız gerekir. Peki, HGS iptal edilmezse ne olur? HGS’nin iptal edilmemesi halinde aracınızın yeni sahibinin HGS etiketiyle kaçak geçiş yapması söz konusu olabilir. Bu durum oldukça kötü bir durumdur. Bu noktada HGS sizin adınıza kayıtlı olduğu için de cezai işlemle karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte, tam da bu noktada “HGS nasıl iptal edilir?” sorusunun cevabı önemli. HGS iptali için izlemeniz gereken adımlar, HGS etiketini nereden aldığınıza göre değişebilir. Bu arada iptal öncesinde herhangi bir kaçak geçiş cezası varsa ödemeyi ihmal etmemelisiniz.
PTT’den Alınan HGS Nasıl İptal Edilir?
Kimliğiniz ya da sürücü belgeniz ve araç ruhsatıyla PTT şubesine gidip size verilen formu doldurduktan sonra HGS iptalinin gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz. Kart içerisindeki bakiyeyi bir ay sonra PTT’den alabilir ya da bu bakiyenin yeni HGS etiketine transfer olmasını sağlayabilirsiniz.
Bankadan Alınan HGS Nasıl İptal Edilir?
Bankadan alınan HGS’lerin iptali için HGS’yi aldığınız bankanın bir şubesine giderek ya da dilerseniz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. HGS’deki bakiye ise birkaç gün içerisinde banka hesabınıza aktarılacaktır.
Anlaşmalı Noktalardan Alınan HGS Nasıl İptal Edilir?
Eğer HGS’yi petrol ofisi gibi anlaşmalı bir noktadan almışsanız bu durumda anlaşmalı satış noktasının müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Tabii bu noktada OPET, Shell gibi anlaşmalı noktaların PTT ile iş birliği yaptığını belirtelim. Dolayısıyla PTT’den de iptal işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
HGS Yoksa Otobandan Geçilir mi?
“HGS yoksa otobandan nasıl geçilir?” sorusu birçok araç sahibinin merak ettiği bir konu. Bu yüzden de cevaplanması gereken bir konu. Bu durumda kaçak geçiş durumu söz konusu oluyor. HGS olmadan geçiş yapan araç sahibi 15 gün içinde HGS alır ve geçiş ücretini öderse herhangi bir ceza uygulanmıyor. Fakat 15 günlük süre geçtiği halde ödeme yapılmazsa ceza yaptırımı uygulanıyor. Öte yandan üzerinde HGS kayıtlı olan bir araçta HGS etiketi takılı olmadığı için tahsilat yapılamadığında yine bir ceza uygulanmıyor. Geçiş ücreti bakiyeden düşülüyor. Bu noktada yukarıda da bahsettiğimiz gibi bakiye yetersiz ise bu durumda ceza söz konusu oluyor. Eklemek gerekir ki ceza yaptırımının uygulandığı durumlarda geçiş ücretinin 5 katı tutar araç sahibinden tahsil ediliyor. Bu da maliyet olarak çok yüksek olduğundan dolayı bu durumda kontrollerinizi ve ödemelerinizi zamanında yapmanız çok önemli. Bu konuda yoksa oldukça büyük sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Çekici ve Dorselerden Oluşan Ağır Vasıta Araçlara HGS Üyeliği İşlemleri Nasıl Yapılır?
HGS ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de çekici ve dorselerden oluşan ağır vasıta araç konusudur. TIR türündeki araçlarda kullanılacak olan HGS cihazının Çekici ve Römork ile birlikte kullanılabileceğinden; Çekici ve Römorkun toplam maksimum aks adedine göre HGS cihazı bankadan, PTT'den talep edilmelidir. Bu zorunlu olduğundan dikkat etmeniz gereken bir durumdur. Bazı gerekli durumlarda aks kaldırarak yapılan geçişlerde sistemde ‘'Akıllı Sınıf'' sistemi sayesinde yere değmeyen aksın ücretini alınmayacaktır. Bu nedenle HGS kullanıcıların aracının maksimum dingil sayısına göre HGS cihazı almasında herhangi bir maddi kayıpları söz konusu değildir.
Diğer yandan bu konu ile ilgili dikkat etmeniz gereken şey ise HGS' yi kullanacak olan tüm Çekicilere ait HGS etiketlerinin aktif bir şekilde çalışmasıdır. Ardından giriş/çıkış gişelerinden geçerken okunması ve şerit çıkışının sol tarafından yer alan trafik ışığının YEŞİL sinyalini vermesi gerekmektedir. HGS cihazı geçişlerde okunmuyor ise kesinlikle geçişlere devam edilmemelidir. Aksi halde kaçak geçiş olabilir ve ceza alabilme imkanınız vardır. Son olarak bu konu hakkında bilmeniz gereken şey ise çekici ve Römorktan oluşan araçlar için maksimum dingil sayısına göre HGS cihazı alınacaktır. Geçişlerde sorun yaşanmaması adına Çekici ve Römorklar için ayrı ayrı HGS alınmalı ve hesaplarda yeterli bakiye bulundurulmalıdır. Böylelikle, geçiş esnasında Çekicinin HGS'sinin okunmadığı durumlarda kamera kaydı üzerinden Römork'un plakasına kayıtlı HGS hesabından düşüm yapılacak ve cezai işlem ile karşılaşılmayacaktır.
HGS ve OGS Geçişlerinde Hangi Şeritler Kullanılmalıdır?
HGS ve OGS ile ilgili diğer bir merak edilen konu ise kullanması gereken şerit sistemidir. Buna göre 14 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında geçiş ücretlerinin belirlenmesi ve uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 10.maddesi gereğince "Sürücü, İdare tarafından kurulmuş sistemlerde kendisinin kullandığı ödeme sistemine ait giriş ve çıkışta bulunan şeritleri, kurallara uygun olarak kullanmak zorundadır. Bu şeritlerin dışındaki çıkış şeritlerinden geçiş yapılması halinde cezalı geçiş ücreti tahakkuk ettirilir" ifadesi yer almaktadır. Dolayısı ile OGS ve HGS ayrı geçiş sistemleridir ve her abonenin kendi şeridinden geçiş yapması gerekmektedir. Eğer ki araç sürücüsü bu duruma uymaz ise bu durumda 11 kat cezalı geçiş ücreti tahakkuk ettirilir. Bu da maliyet olarak oldukça yüksek olacağından sizleri kötü olarak etkileyecektir.
HGS ve OGS'den Kaçak Geçilmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?
OGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 7 (yedi) gün içinde OGS abonesi (yeni abonelik) olunması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. Bu noktada sistemi kontrol etmeniz çok önemlidir. HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda ise; geçiş yapılan plaka üzerine 7 (yedi) gün içinde HGS abonesi (yeni abonelik) olunması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. OGS şeridinden geçiş ihlali yapan bir kişi ihlal yapılan araç için 7 günlük sürede HGS abonesi olursa cezası normal ücrete çevrilemeyecektir. Aynı şekilde HGS den geçiş yapan bir sürücü 7 günlük sürede geçiş yapan araç için OGS abonesi olması durumunda geçiş ihlal cezası normal ücrete çevrilmeyecektir. Tüm bu sistemlerde aracınızın zarar görmemesi de çok önemlidir. Bu yüzden böyle bir sistemden çıkmamanızı öneriyoruz.
NettenKirala.com ile aradığınız aracı uygun fiyata kiralayın.
Yeşilköy Mh. Atatürk Cd. A2 No: 10 Kat: 2/135 İstanbul Dünya Ticaret Merkezi
Bakırköy / İstanbul