Direksiyon Sınavına Gireceklere Tavsiyeler Nelerdir ve İşinize Yarayacak 6 Detay Nedir?

Son güncellenme tarihi: 27.01.2023 11:16


Ehliyet her zaman kişilerin öncelikleri arasında yer alan bir durum. Bu yüzden de genel olarak çoğu kişi ehliyet için heyecanlanır ve bu noktada da bunun için kurslara giderler. Bu noktada sizleri iki aşama bekliyordur. Bu aşamaları başarılı bir şekilde geçerseniz ehliyet almayı da rahatlıkla başarabilirsiniz. Bu noktada ilk aşama yazılı sınav bölümüdür. Genel olarak yazılı kısım daha kolay ve çoğu kişi için bir normaldir. Yazılı sınavı başarıyla geçtiniz. Ardından yapmanız gereken şey ise direksiyon derslerinizi tamamlamanız. Aksi halde zaten direksiyon sınavına girmeye hak kazanamazsınız. Bu noktayı da yaptıktan sonra şimdi, sırada pek çok sürücü adayının en önemli ve zorlayıcı aşama olarak gördüğü direksiyon sınavı var. Hiç merak etmeyin; şimdi sıralayacağımız direksiyon sınavını geçmek için püf noktalar sayesinde bu aşamada dikkat etmeniz gerekenleri öğrenebilir ve başarı elde edebilirsiniz. Haydi, başlayalım.

1. Belgelerinizi Yanınıza Almayı Unutmayın, Zamanında Alanda Olun

Ehliyet sınavından en dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de geç kalmamaktır. Sınava gireceğiniz tarih, saat, komisyon numarası (ya da aracı hangi perondan alacağınız) ve sınavda size eşlik edecek eğitmenin adı size kurs tarafından sınavdan birkaç gün önce iletilir. Size belirtilen sınav saatinden yarım saat önce alanda olmanız, geç kalma olasılığının önüne geçebilir. Eğer geç kalırsanız tabi bu durum o an ki duruma da bağlı olarak değişse de haklarınızın yerine başkasının geçirilmesi söz konusu olabilir. Bu yüzden bu konuda dikkatli olmak ve disiplinli bir şekilde ilerlemek oldukça önemlidir. 

Diğer yandan direksiyon sınavına girerken gerekli belgeleri yanınıza almanız da oldukça önemli. Aksi takdirde sınava giremeyebilirsiniz ve bu durum oldukça sıkıntılı olabilir. Bu noktada en önemli şey kimliğinizdir. Kimliğiniz direksiyon sınavına girmek için olmazsa olmaz. Ayrıca kursunuz sınava giriş belgesi verdiyse (Bazı kurslar giriş belgesi vermeyip kimliğinizle sınava girmenizi sağlıyor.) onu da yanınızda götürmelisiniz. Bu da dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri. Son olarak minik bir uyarı da ehliyet sınavı için olmazsa olmaz şeylerden biri. Rahat giysiler ve spor ayakkabı giyerek sınavda daha konforlu bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede rahatsız olmanızı gerektirecek bir durumda söz konusu değildir. 

2. Araca Binmeden Önceki Sınav Sürecinin de Önemli Olduğunun Farkında Olun

Sınav zamanınız geldiğinde aracı alacağınız alana gitmeli ve sınav için gerekli olan belgeleri komisyona vermelisiniz. Bu işlemleri eksiksiz bir şekilde yapmanızın ardından sınavınız başlayacaktır. Direksin derslerindeki gördüğünüz bilgileri küçük küçük hatırlamak bu noktada yapmanız gereken en önemli işlerden biri. Çünkü araca binmeden önce araç bilgisine ne kadar hâkim olduğunuza dair sorular sorulur. Bu aşamada kaput açılıp aracın bölümlerini göstermeniz ve bagajdaki ilk yardım çantası, kriko gibi malzemelerin adlarını, ne işe yaradıklarını belirtmeniz bekleniyor. Bundan sonra araca binip aracı kullanabiliyorsunuz. Bu yüzden bu konuda bilgili olmadığınızı düşünüyorsanız bu konuda bir gece önceden dersinize iyi çalışmalısınız. Araca binmeden önce dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğunu hatırlatma fayda var: Mutlaka lastikleri kontrol etmelisiniz. Kontrolün ardından araca binebilirsiniz. Araç lastiği gibi küçük konularda sınavda oldukça önemli alanlardır. Bu yüzden mutlaka bu konulara dikkat etmelisiniz.  Son olarak araç bilgisinin sınandığı süreçte sorulan sorulara cevap vermemeniz ya da yanlış cevap vermeniz, değerlendirmenizi etkileyebiliyor. Bu bölümdeki maddeler “Mavi Renkli Hata” olarak değerlendiriliyor ve 5 mavi hata yapmanız, sınavınızın başarısız bir şekilde sonlanmasına neden olabiliyor. Buna dikkat etmeniz oldukça önemli. 

3. Koltuk-Ayna Ayarlarını Yapmayı ve Emniyet Kemerinizi Takmayı Unutmayın

Araca bindikten sonra komisyon size araca dair sorular soruyor ve bu sorularda da cevap veremediğiniz ya da yanlış cevap verdiğiniz takdirde mavi renkli hata yapmış oluyorsunuz. Bu noktada heyecanlanacak bir şey yok. Daha çok size öğretilen ve sizden beklenilen şeyler var. Bu yüzden de mutlaka bu derslere çalışmanız ve araç gösterge panelindeki işaretlerin anlamları, klimanın nasıl açılıp kapanacağı, sileceklerin nasıl çalışacağı, sinyallerin nereden verileceği gibi sorular, size yöneltilebilecek sorular arasında. Bu yüzden bu konulara ekstra dikkat etmeniz çok önemli. Diğer yandan ehliyet ile ilgili olarak hazırlık aşaması çok önemli. Bu yüzden kontağı çalıştırmadan önce koltuk ve ayna kontrollerini yapmanız oldukça önemli. Çünkü bu maddeleri atlamak, “Sarı Renkli Hata” olarak kabul ediliyor ve iki adet sarı renkli hata yapmanız, sınavdan kalmanıza neden olabiliyor.

Aracı sürmeye başlamadan önce emniyet kemerini takmanız ise direksiyon sınavında dikkat edilmesi gerekenler arasında üst sıralarda yer alıyor. Çünkü emniyet kemerini takmadan aracı kullanmak “Kırmızı Renkli Hata” olarak kabul ediliyor ve bu hatalardan birini yapan sürücü adaylarının sınavları başarısız kabul ediliyor. Bu yüzden bu küçük detayları atlamamanız gerekmekte.


4. Trafik Kurallarına Uyduğunuza ve Güvenli Bir Sürüş Gerçekleştirdiğinize Emin Olun

Kırmızı hatalardan kaçınmanın sınavınızın başarıyla tamamlanması için önemli olduğundan bahsetmiştik. Peki, direksiyon sınavında kırmızı hatalar nelerdir? İşte, direksiyon sınavından kalmanıza neden olabilecek ve bu nedenle ekstra dikkat etmeniz gereken bazı kırmızı hatalar:

Trafik levhalarına ve diğer trafik kurallarına uygun sürüş gerçekleştirmemek

Hız sınırını aşmak

Kalkış ve park sırasında ön ve arka trafiği kontrol etmemek

Kalkışlarda, dönüşlerde, şerit değişiminde sinyal vermemek

Aynaları kontrol etmeden şerit değiştirmek ya da dönüş yapmak

Kavşağa yaklaşırken yavaşlamamak

İki şerit ortasında (iki şeridi kullanarak) araba sürmek

Takip mesafesine dikkat etmemek

25 m geri geri gidiş ve park noktalarında belirlenen alanların dışına çıkmak ya da konilere, kaldırıma çarpmak

Park etme esnasında belirlenen hamle sayısını aşmak

Duruş-kalkış alanlarında duramamak ya da kalkamamak

Yaya-okul geçitlerinde ve bisiklet yollarında hız düşürmemek

Güvenliği tehdit edecek kadar aşırı heyecanlanmak

Alkollü şekilde sınava girmek

5. Araçtan İnene Kadar Sınavınızın Bitmediğinin Farkında Olun

“Direksiyon sınavını nasıl geçerim?” sorusunun yanıtları niteliğindeki detayları paylaştık. Eğer başarılı bir şekilde sınavı tamamladığınızı düşünüyor ve aracınızı park etmeye hazırlanıyorsanız bu aşamanın da oldukça önemli olduğunu hatırlatalım. Yani siz araçtan inene kadar aslında sınavınız devam ediyor! Çoğu kişi bu durumu bir noktada atladığı ya da heyecandan dolayı bazı şeyleri karıştırdığı için hatalar yapmaya devam ediyor. Bu noktada en önemli şey hocanızı dinlemek ve panik yapmamak. Diğer yandan kaldırıma yeterince yakın bir şekilde park etmemek, aracı stop etmemek ve el frenini çekmemek, sarı hatalar arasında yer alıyor. Bunları da unutmadan hareket etmek gerekiyor.

 

6. Sınav Sırasında Gerekmedikçe Konuşmayın

Son bir uyarı: Sınav sırasında size soru yöneltmedikçe konuşmanız dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Bu sebeple dikkatinizi yola vermenizi ve gerekmedikçe konuşmamanızı öneririz. Diğer yandan çok konuşmak ya da çok hazır olduğunuzu göstermekte de bir noktadan sonra hocanız ile iletişim konusunda problem yaşamanıza neden olabilir. B u yüzden belirli soruları ve kalıpları kullanmak burada çok önemli. 

Direksiyon Sınavından Kalırsanız Ne Yapmalısınız?

Sınav öncesinde oldukça stresli olduğunuzu ve olumsuz ihtimali düşünüp “Direksiyon sınavını geçemezsem ne olur?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Direksiyon sınavına dört kez girme hakkınız bulunuyor. Eğer sınavdan kalırsanız sınav harcını ve ek ders ücretini vererek sınava girebilirsiniz. Dört sınavda da başarısız olmanız durumunda ise yeniden ehliyet kursuna yazılmanız gerekiyor.

2013 yılından itibaren direksiyon sınavlarında köklü değişikliklere gidildi ve her geçen gün direksiyon sınavlarının uygulama esaslarında sürekli yenilikler yapılıyor. Tabi ki eskiden direksiyon sınavlarında başarılı olmak zor değildi. Eski sistemde başarı oranları %95 civarı seyrederken günümüzde genel olarak başarı %50 civarında seyrediyor. Bu oran oldukça önemli. Özellikle ilk defa direksiyon sınavına giren adayların başarı oranı haliyle düşük oluyor. Çünkü artık ciddi olarak çoğu hatayı kabul etmiyorlar. Bu noktada oldukça büyük düşüşler yaşanıyor olabilir. Fakat bu konuda da pozitif olmakta fayda var. Çünkü yukarıda da dediğimiz gibi direksiyon sınavı için bir adet hakkınız yok.

Direksiyon sınavından kaldım şimdi ne yapacağım?

Öncelikle bu noktada acilen negatif durumdan çıkmanız gerekmekte. Ardından da direksiyon sınavından kalan bir sürücü adayının sıradaki sınavı beklemesi gerekiyor. Bu noktada şimdi sizler özellikle sıradaki sınavın hangi tarihte olacağını öğrenmeye çalışıyorsunuz. Ne yazık ki kimse bu konuda size kesin bir tarih veremez. Haliyle niye diye soracaksınız? Tarihler belirlenirken bir çok unsur sistemsel olarak ele alınıyor. Sürücü kursunun aday sayısı az olabilir, sizin girdiğiniz tarihe yakın bir tarihte teorik sınav gerçekleşmiş ve sınava giren adayların direksiyon sınavına girmesi gerekebilir, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün sınav planlaması vs. Bu gibi unsurlardan ötürü sınav tarihiniz 3-6 hafta arası olması muhtemeldir. O yüzden kurs arayıp bilgi almanız gerekecektir. Çoğu kurs sınav tarihlerini mesaj olarak bildirmektedir. Bu yüzden kursunuz ile itişime geçmek ya da onların attıkları mesajlara dikkat etmek bu konuda yapmanız gereken ilk şey. Eğer bu mesajları da kaçırırsanız bu noktada bir hayli sorun yaşarsınız. 

Direksiyon sınavı için bir daha ücret ödeyecek miyim?

Direksiyon sınavı ile ilgili olarak en merak edilen şeylerden biri de ücret konusu. Bilindiği üzere ehliyet alma konusu her geçen gün daha da artan şeyler arasında. Bu yüzden de ehliyet alacak kişilerin bu konuda biraz daha acele etmesi gerek. Bu noktada üzülerek söylüyoruz ki sınavdan kaldığınız için ödemeniz gereken direksiyon telafi eğitimi + direksiyon sınav giriş ücreti var. Direksiyon sınavı giriş ücreti MEB tarafından 290 TL olarak alınmaktadır. Bunun yanında 2 ders saati olarak kurs size direksiyon telafi eğitimi vermek zorundadır ve haliyle bunun da ücretini sizden talep edecektir. İllere göre değişiklik gösteren bu ücret ortalama 1000-1200 TL civarıdır. Artan enflasyon sürücü belgesi alacak kursiyerleri bu yıl oldukça zorlayacak gibi görünüyor. Bu yüzden yaşadığınız ildeki sürücü kursları ile görüşmek oldukça önemlidir. 

Direksiyon sınavını geçmek için yapılması gerekenleri anlattık, direksiyon sınavı taktiklerini verdik. Peki, direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır? Şimdi, ehliyet randevusu oluşturarak sürücü belgenizi alabilirsiniz. “Ehliyet randevusu nasıl alınır?” sorusunun yanıtına ulaşmak için ise yazımızı okuyabilirsiniz.

Sürücü belgenizi aldıktan sonra trafiğe çıktığınız ilk zamanlarda stresli ve heyecanlı hissedebilirsiniz. Bu konuda da pratiklere mutlaka önem vermelisiniz. Tab i araç konusunda da dikkatli olmakta fayda var. Öyle ki yeni sürücüler için kaza oranları çok yüksektir. Ne yazık ki trafik, bazen kötü sürprizlerle karşılaşmanıza neden olabilir. İşte, bu kötü sürprizlere karşı güvence oluşturabilmeniz için araç önlemlerine de ekstra dikkat etmelisiniz. 


Anahtar Kelimeler:

Araca mı ihtiyacınız var?

NettenKirala.com ile aradığınız aracı uygun fiyata kiralayın.


NettenKirala.com

SG GARANTİ BİLİŞİM OTOMOTİV VE SAĞLIK ANONİM ŞİRKETİ

Yeşilköy Mh. Atatürk Cd. A2 No: 10 Kat: 2/135 İstanbul Dünya Ticaret Merkezi
Bakırköy / İstanbul


İletişim Bilgileri

0212 706 09 20    0542 619 81 02    info@nettenkirala.com